Sjeverna Irska
0

Policija deaktivirala bombu od 225 kilograma

FENA
Policija u Sjevernoj Irskoj u subotu je deaktivirala bombu tešku 225 kilograma ostavljenu u vozilu blizu glavne saobraćajnice koja spaja Belfast i Dublin.

Policija je objavila da je eksplozivna naprava, koju su možda napravili republikanski disidenti, mogla izazvati "golemo razaranje" u obližnjem gradu Newryju. Bomba je otprilike iste veličine kao i ona koju su republikanski disidenti upotrebili 1998. godine kada su ubili 29 osoba u Omaghu.

"Da je eksplodirala prouzrokovala bi golema razaranja ili gubitke života", rekao je dužnosnik sjevernoirske policije Alasdair Robinson novinarima.

"Sofisticirana bomba sadržavala je 225 kilograma eksploziva", rekao je on.

Za bombu još nitko nije preuzeo odgovornost, ali je policija objavila da je u telefonskom pozivu upozorenja na bombu korištena lozinka koju su ranije koristili republikanski disidenti.

"Bomba se nalazila u vozilu Ford Transitu parkiranom pokraj nadvožnjaka na južnom ulazu u Newry. Možda je tamo ostavljena čak i neplanirano ostavljena zbog snažnije prisutnosti policije u području od uobičajene", rekao je Robinson.

Vojni pirotehničari proveli su niz nadziranih eksplozija tokom 18-satne operacije prije no što je glasnogovornica policije mogla objaviti da je naprava deaktivirana, prenosi Hina.