Nakon hapšenja prijatelja
0

Policajci zahtijevaju Obamino izvinjenje

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Policijske organizacije i sindikati zatražili su danas izvinjenje od američkog predsjednika Baracka Obame, koji je rekao da su se policajci koji su uhapsili njegovog prijatelja i istaknutog profesora sa univerziteta Harvard ponašali glupo.

Sindikati i kolege iz mjesta Cambridge u državni massachusetts stali su uz narednika James Crowleya koji je uhapsio Gatesa zbog nedoličnog ponašanja jer se svađao sa policajcem.

Predsjednik udruženja policijskih oficira u Cambridgu narednik Denis O'Connor rekao je da je očigledno da su Obamine riječi pogrešno upućene, ali je još gore to što je sugerisano da ovaj slučaj podsjeća na istoriju policijskog rasističkog zlostavljanja.

O'Connor je istakao da on želi da Obama uputi izvinjenje muškarcima i ženama iz policijske službe u Cambridgu

Predsjednik Udruženja patrolnih policajaca u Cambridgu. Stiv Killian nazvao je Obamin odgovor pogrešnim.

Prema njegovim riječima, predsjednik treba da uputi izvinjenje svim policajcima širom zemlje koji su uvrijeđeni njegovom izjavom.

Gates, koji je Obamin prijatelj, uhapšen je 16. jula kod njegove kuće kada se vratio sa poslovnog puta i otkrio da mu se zaglavila brava na ulaznim vratima. 
On je zajedno sa svojim vozačem na silu otvorio vrata, ali je neko iz komšiluka primijetio da dvojica crnaca provaljuju u kuću i pozvao policiju.

Tamnoputi profesor rekao je da je policajcu pokazao lična dokumenta kojima je dokazao da  živi u toj kući. 

Međutim, policajac tvrdi da je profesor počeo da viče na njega i da ga optužuje za rasizam nakon čega je Gates priveden. 

Obama je, komentarišući vijest o hapšenju Gatesa, rekao da policija u Americi i dalje ima predrasude prema crncima i Latinoamerikancima i da njih češće zaustavlja i privodi nego bijelce.