Javnost zgrožena
21

Policajci u Francuskoj pod istragom zbog premlaćivanja tamnoputog muškarca

Dž. L.
Četvorica policajaca u Francuskoj pod istragom su zbog napada na tamnoputog muškarca koji se desio 21. novembra u Parizu, javljaju francuski mediji.

Video bijelih policajaca koji napadaju tamnoputog muzičkog producenta Michela Zeclera u njegovom muzičkom studiju pojavio se na društvenim mrežama prošle sedmice, što je izazvalo oštre reakcije francuske javnosti.

U međuvremenu je pokrenuta istraga o ovom slučaju, a četvorica policajaca suočavaju se s optužbama za "namjerno nasilje", citirali su francuski mediji pravosudne izvore. Dvojici policajaca već je određen pritvor.

Odluka o otvaranju formalne istrage u ovom slučaju dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog policijskog nasilja u Francuskoj.

Podsjetimo da su tokom vikenda širom Francuske održani protesti zbog kontroverznog zakona o sigurnosti koji bi ograničio dijeljenje snimaka i fotografija policije u akciji. Grupe koje se bore za građanske slobode i novinari zabrinuti su da će ta mjera zaustaviti slobodu štampe i omogućiti da policijska brutalnost ostane neotkrivena i nekažnjena.