Na Havajima
0

Policajci koji su tjerali muškarca da liže javni pisoar optuženi za povredu građanskih prava

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Policajci koji su tjerali muškarca da liže javni pisoar optuženi su za povredu građanskih prava. Advokatica koja ih zastupa izjavila je za NBC News da policajci nisu krivi te je uvjerena da će ih porota osloboditi.

Dvojica policajaca u Honoluluu na Havajima, koji su navodno prisilili beskućnika da liže pisoar u javnom toaletu, optuženi su zbog kršenja građanskih prava.

Četrdesettrogodišnji John Rabago i Reginald Ramones optuženi su po dvije tačke. Prva je da su jednu osobu bez razloga lišili slobode te da su tjeranjem da liže pisoar prekršili njegova građanska prava.

Oni su se na Saveznom sudu izjasnili da nisu krivi i pušteni su na slobodu uz kauciju od 25.000 dolara.

Rabago i Ramones za ovo nedjelo mogu dobiti maksimalnu kaznu od 11 godina zatvora te novčanu kaznu od 350.000 dolara na temelju kombiniranih optužbi, koje proizilaze iz incidenta koji se desio u januaru 2018. u Honoluluu.

Vlasti tvrde da su Rabago i Ramones reagirali na tužbu zbog ometanja posjeda, tamo su naišli na žrtvu i prisilili ga da liže pisoar u javnom toaletu.

Navodni prekršaj je prošle godine prijavio je policajac iz policije u Honoluluu, nakon toga je odjel slučaj predao FBI-u. U februaru 2018. godine Rabagu i Ramonesu su oduzeli oružje i značke.

Megan Kau, advokatica koja zastupa Rabaga, izjavila je za NBC News da oba policajca tvrde da su nevini i vjeruju u oslobađajuću presudu.