Rusija
0

Policajac dobio otkaz zbog otkrivanja korupcije

FENA
Ruski policajac iz Novorossiiska dobio je otkaz na poslu, nakon što je putem video bloga apelirao ruskom premijeru Vladimiru Putinu, zbog korupcije u policiji.

Aleksej Dimovski snimio je video, koji se kasnije pojavio i na YouTubeu, gdje je ostvario preko 400.000 posjeta i generirao stotine medijskih izvještaja. Na konferenciji za medije, Dimovski je objasnio zašto je uputio apel Putinu.

  • Htio sam apelirati na javnost i osigurati da riječi naše Vlade ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru, već da obrate pažnju na nas, na policiju te da nam pruže podršku i zaustave grubost šefova prema nama, rekao je novinarima Dimovski.

Policija je Dimovskog otpustila u nedjelju, navodeći kako su njegove tvrdnje lažne, ali on im nije htio predati svoje dokumente. U sedmominutnom videu, kojeg je Dimovski pustio na internet prošle sedmice, on je optužio svoje šefove u policiji da su ga tjerali na rješavanje nepostojećih zločina, rad vikendom, kao da su mu branili i isplatu kompenzacije za povredu na radu.

  • Tražili su me da im predam papire, ali ja ću ih predati samo Putinu, rekao je Dimovski novinarima.

  • Želim vam pokazati život unutar policije širom Rusije, zajedno s korupcijom, neznanjem, grubosti, nesmotrenost i gdje dobri i pošteni policajci životom plaćaju greške svojih glupih šefova, istaknuo je Dimovski u videu koji je objavio na svojoj internetskoj stranici.

Ruski ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev, putem svog glasnogovornika obećao je pokretanje istrage u slučaju Dimovskog. Samo dva sata nakon prvog saopćenja, isti glasnogovornik ruskog ministarstva unutarnjih poslova, Valerij Gribakin, ruskim je agencijama rekao kako je istraga završena te kako je Dimovski otpušten "zbog laži i radnji koje su naštetile časti policije".