{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pola stanovništva na svijetu radi na crno

F
8.4.2009. u 14:06
0
1
Pola stanovništva na svijetu radi na crno
0
Pola stanovništva na svijetu radi na crno
Foto: Reuters
Više od polovine radno aktivnoga svjetskog stanovništva, što znači 1,8 milijardi ljudi, radi na crno, a povećavanje nivoa nezaposlenosti moglo bi povećati siromaštvo u zemljama u razvoju, navodi se u studiji Organizacije za saradnju i ekonomski razvoj (OECD) objavljenoj u srijedu.
"Milijarda i 800.000 ljudi, što je više od polovine aktivnoga svjetskog stanovništva, rade bez ugovora o radu i bez socijalnih dodataka. Taj broj bi se mogao povećati i dostići dvije trećine aktivnog stanovništva u 2020. godini ako se poveća utjecaj krize na zapošljavanje, navodi studija, prenosi AFP.

Žene, mladi i starije osobe "bit će posebno pogođeni, upozorava OECD, koji smatra da niske plaće i odsustvo socijalne zaštite smanjuju šanse da se dostignu Milenijski ciljevi razvoja koje je utvrdio UN kako bi se upola smanjilo siromaštvo prije 2015. godine.

Organizacija preporučuje "brzu akciju" usmjerenu na stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, s razvijanjem sticanja kompetencija kod radnika i podržavanjem javnih poslova i mikrokredita.

"Bitna je i pomoć zemalja donatora", zaključuje studija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: