Zabrinjavajuće činjenice
120

Pola potencijalnih njemačkih vojnika nespremno, nemotivisano ili bez državljanstva

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kako piše ugledni Bild, samo 50 posto potencijalnih njemačkih vojnika je spremno za službu, dok su ostali nespremni ili uopće nemaju njemački pasoš.

Bild navodi da je "neperfektno" stanje vojske poznata stvar, ali da je nova činjenica još gora. Izvori tvrde da je pola od 760.000 potencijalnih regruta sposobno služiti vojsku. Ostali mladi kandidati ne zadovoljavaju minimalne standarde kada je riječ o fizičkoj spremi, odbacuju ideju o vojnoj službi ili uopće nemaju njemačko državljanstvo. Istovremeno njemačka vojska odbacuje problem i tvrdi da je "na pravom putu".

Realnost, međutim, govori drugačije, jer je upražnjeno blizu 25.000 radnih mjesta u vojsci zbog nedostatka osoblja. Svaka peta civilna pozicija u vojsci je slobodna.

IT profesionalci i ljekari su najtraženiji u vojsci, ali nedostaje i drugih specijalista kao što su plivači. Zbog toga njemačka vojska prima svakog ko zadovoljava i minimalne kriterije.

Bild je naveo da je 2015. godine vojska primila samo četiri aplikanta. Dvije godine kasnije je svaki drugi aplikant ocijenjen sposobnim da služi vojsku.

Broj njemačkih vojnika je znatno smanjen od Holadnog rata, posebno nakon ukidanja vojnog roka 2011. godine. Od tada se Ministarstvo odbrane muči s popunjavanjem vojske, jer njemački državljani oklijevaju da se svojevoljno priključe vojsci.

Manjak adekvatnih njemačkih regruta je natjerao vojsku da se okrene strancima, a razmatra se regrutovanje EU građana na određene pozicije. Trenutno u Njemačkoj živi blizu 500.000 EU građana te predstavljaju potencijalne regrute za njemačku vojsku. Međutim, ovaj plan nije naišao na veliku podršku, posebno u Istočnoj Evropi.

Bugarska je zabrinuta da će njenu obrazovanu mladež privući njemačka vojska, dok je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz kritikovao plan Berlina rekavši da je vojna služba tradicionalno "usko vezana za nacionalnost".

Njemačka vojska ima problem i s naoružanjem, a u novembru 2018. godine je priznala da je od 100 komada opreme dostavljene te godine samo 38 potpuno operativno.