{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pola miliona stanovnika Gaze ostalo bez struje

F
7.8.2010. u 15:49
0
15
Pola miliona stanovnika Gaze ostalo bez struje
0
Pola miliona stanovnika Gaze ostalo bez struje
Foto: AP
Inžinjeri su u subotu ugasili jedinu elektranu u gradu Gazi zbog nedostatka goriva, isključujući struju za oko pola miliona njegovih građana u jeku toplotnog vala.
Hamasovi vladari Gaze u sporu su sa suparničkom palestinskom vladom na Zapadnoj obali, koja osigurava gorivo za elektranu, prenosi AP.

"Nije bilo dovoljno goriva kako bi elektrana nastavila s radom", izjavio je viši inžinjer, koji je tražio da ostane anoniman u skladu s pravilima kompanije.

Elektrana opslužuje grad Gazu i njegovu okolinu, dok se ostatak milionskog stanovništva sićušne teritorije oslanja na Egipat i Izrael u zadovoljavanju svojih potreba za strujom.

Inžinjer je izjavio kako kompanija očekuje hitnu dostavu goriva u nedjelju, što bi joj omogućilo da ponovo pokrene jednu od četiri turbine u elektrani i omogući snabdijevanje strujom na nekoliko sati.

U proteklih nekoliko mjeseci elektrana je snabdijevala strujom grad samo šest do deset sati dnevno zbog problema u snabdijevanju gorivom nastalih sporenjem s vladom na Zapadnoj obali.

Mještani koji to sebi mogu priuštiti koriste generatore kako bi prevazišli problem s nestašicom.

Očekuje se, međutim, da nestašica struje produbi siromaštvo u Gazi, gdje ljudi pate od posljedica nemilosrdnog toplotnog vala - teškog čak i po standardima te tople i suhe regije. Temperature se kreću iznad 35 stepeni Celzijusa u proteklih nekoliko sedmica.

Vladari Gaze, militantna islamistička grupa Hamas, trebala bi naplaćivati račune za struju putem elektrodistribucije i slati novac svojim suparnicima, palestinskim vlastima, koje bi trebale kupovati gorivo.

Portparol palestinskih vlasti Ghassan Khatib tvrdi da Hamas ne šalje dovoljno novca i da u prosjeku vlasti primaju samo 1,3 miliona dolara od kompanije za distribuciju struje, dok plaćaju devet miliona dolara za gorivo.

"Potrebna nam je transparentnost u ovom slučaju. Treba se izvršiti neka vrsta revizije", izjavio je Khatib.

U saopćenju koje je objavila kompanija za distribuciju struje pod kontrolom Hamasa negiraju se te optužbe i tvrdi se da je kompanija poslala sav novac koji je prikupila.

Iako palestinske vlasti nisu prisutne u Gazi otkako je Hamas pruzeo vlast nad teritorijom u junu 2007., one primaju pomoć od međunarodne zajednice i plaćaju račune iz Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: