|

Pola miliona Filipinaca strahuje za živote pred naletom tajfuna

Pola miliona Filipinaca strahuje za živote pred naletom tajfuna
2
Klix.ba
6.12.2014. u 08:26
6
komentara
2

dijeljenja
1/6 Foto: AFP
2/6 Foto: AFP
3/6 Foto: AFP
4/6 Foto: AFP
5/6 Foto: AFP
6/6 Foto: AFP
Oko pola miliona Filipinaca bilo je prisiljeno da napusti svoja sela i domove na obali dok se jaka oluja približava arhipelagu.
Tajfun Hagupit, koji je u petak navečer blago oslabio, trebao bi stići na kopno u subotu navečer. Na kursu je prema provincijama Zapadni i Istočni Samar i gradu Taclobanu, gdje je prošle godine tajfun Haiyan usmrtio stotine osoba.

Nakon što je blago oslabio tajfun nailazi brzinom od 195 km/h, javlja BBC.

Stotine putnika ostale su na aerodromima nakon što su kompanije Philippine Airlines i Cebu Pacific otkazale više od 150 letova prema centralnom i južnom dijelu zemlje, a zabranjena je i plovidba morem.

Ljudi se masovno prebacuju na uzvišenja i u čvršće građevine poput crkvi, škola i stadiona. Niko nije siguran kakav će utjecaj novi tajfun imati jer oni brzo mijenjaju smjer i jačinu.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino naredio je da se u pogođena područja pošalju zalihe hrane, a vojska i policija da budu u pripravnosti kako bi se što prije uhvatili u koštac sa posljedicama udara.

S obzirom na prečnik tajfuna Hagupit od 600 km više od 50 miliona ljudi, što je polovina populacije Filipina, nalazi se u području mogućeg udara.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...