{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pola Egipćanki svakodnevno seksualno uznemiravaju

S
18.7.2008. u 08:00
0
0
Pola Egipćanki svakodnevno seksualno uznemiravaju
0
Pola Egipćanki svakodnevno seksualno uznemiravaju
Skoro polovina Egipćanki svakodnevno biva seksualno uznemiravano, dok više od pola muškaraca iz ove zemlje priznaju da se razvratno ponašaju, objavio je Egipatski centar za ženska prava, a prenosi AFP.
Ispitano je 2.020 ljudi, uključujući i strance u Kairu, glavnom gradu Egipta. Direktorica centra koji je vršio ispitivanje Nihad Abul Qomsan kaže da su rezultati pokazali kako je ova vrsta uznemiravanja u porastu.

83% Egipćanki i 98% strankinja izjavile su da su imale nesreću da na neki način budu seksualno uznemiravane, dok je 46% domaćih i 52% žena koje nisu porijeklom iz Egipta priznalo da se sa ovim problemom susreću svakodnevno.

Većina je uznemiravana na ulici ili u sredstvima javnog prevoza, ako se ono definiše kao "nepoželjno ponašanje seksualne prirode koje čini da se žene osjećaju neugodno i daje im osjećaj nesigurnosti".

Abul Qomsan je objavila da se pokazalo kako je 62% muškaraca priznalo da su uznemiravali žene, uključujući i one koje nose muslimanske marame.

"To pokazuje da uvjerenje kako su uznemiravane žene samo one koje nose nepristojnu odjeću potpuno netačno," rekla je ističući i to kako se u izričito religioznim zemljama žene često osjećaju odgovornima, uprkos tome što su same žrtve.

U toku prošle godine tek je 12% žena prijavilo uznemiravanje policiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: