Svijet
1

Pokušao unijeti oružje kod turskog predsjednika Gula

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izvori bliski Predsjedništvu Turske su saopćili da je u ponedjeljak 25. novembra u predsjedničkoj palati Cankaya uhapšen tridesettrogodišnji Mehmet Salih Atli koji je u palatu ušao sa zahtjevom da se sastane sa predsjednikom Abdullahom Gulom, a straža je u njegovoj torbi pronašla ilegalni pištolj, municiju i narkotike.

Privedeni Atli je do palate stigao taksijem i stražarima je kazao da želi da se vidi sa predsjednikom Gulom kako bi mu uručio neke poklone. U torbi je nosio ilegalni pištolj, osam metaka i neke narkotike.

Riječ je o oženjenom muškarcu, ocu dvoje djece, koji je i od ranije posjedovao krivični dosje za 17 djela poput prijetnji, zlostavljanja žena, ranjavanja i prevare.

Tokom davanja izjave u policijskom odjelu za borbu protiv terorizma, Atli je kazao da je iz Malatye u Ankaru stigao bez ičije pomoći i stražarima u Predsjedništvu pokazao nevažeči ček u iznosu od milion turskih lira, te kazao stražarima da ga uruče predsjedniku i da se radi o "šifri koju će on razumjeti".

Potvrdio je da je potom uslijedio pretres od strane stražara. On je dodao da nema veze sa trgovinom narkotika, već da lično koristi iste, a za nevažeći ček je kazao da je riječ o "šifri“ koju je vidio u  seriji "Dolina vukova“.

Atli je također kazao da je veliki zaljubljenik lika Ramiz Dayi iz serije Ezel i da je neke njegove priče mailom slao i drugim zvaničnicima, među kojima su i turski premijer Recep Tayyip Erdogan i njegov zamjenik Bulent Arinc.