Eksplozija u Zelenoj zoni Bagdada
0

Pokušan atentat na iračkog premijera

SRNA
Nuri al Maliki (Foto: AFP)
Nuri al Maliki (Foto: AFP)
Portparol iračke vojske u Bagdadu Kasim al Musavi rekao je danas da je eksplozija, koja je početkom sedmice odjeknula u Zelenoj zoni u iračkoj prijestonici, bila pokušaj atentata na iračkog premijera Nurija al Malikija.

Napadači su uspjeli da unesu bombu unutar najjače utvrđene oblasti u Iraku što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u sposobnost iračkih bezbjednosnih snaga da održe sigurnost nakon što američke snage napuste tu zemlju. Al Musavi je istakao da je napadač uspio da 28. novembra uveze oko 20 kilograma eksploziva unutar Zelene zone nakon čega je pokušao da se pridruži konvoju drugih vozila koja su se kretala ka zgradi parlamenta.

Međutim, obezbjeđenje na kontrolnom punktu ka parlamentu spriječilo je vozača da priđe zgradi, jer nije imao potrebna ovlaštenja. Vozač je potom vozilo odvezao na parking preko puta ulaza u parlament i nekoliko sekundi kasnije odjeknula je eksplozija.

U početku, zvaničnici nisu znali da li je uzrok eksplozije raketna ili minobacačka vatra, da li je bombaš uspio da se uvuče unutar Zelene zone ili je bomba bila postavljena na neko od vozila. Al Musavi je istakao da su nove informacije zasnovane na priznanjima pripadnika terorističke grupe koji su otkrili da je bomba trebalo da bude aktivirana kada irački premijer dođe u parlament na  sjednicu. 

Međutim, Al Musavi nije želio da objelodani druge detalje. On je dodao da su zvaničnici bezbjednosnih snaga već posjedovali informaciju zbog koje su vjerovali da bi Al Maliki mogao biti potencijalna meta tokom dolaska u parlament. Velika oblast u centralnom dijelu Bagdada nazvana je Zelenom zonom i najzaštićenija je u Iraku. Tu su smještene američka ambasada, irački parlament i domovi brojnih zvaničnika iračke vlade. Svako ko ulazi u zonu mora da prođe kontrolni punkt.

Unutar same Zelene zone ima nekoliko kontrolnih punktova prije ulazak u određene oblasti, među kojima je i parlament.