Skandal u Italiji
0

Pokrivena muslimanka morala napustiti muzej

Sarajevo-x.com
Direktor prestižnog muzeja u Veneciji javno se izvinio zato što je jedan od stražara u muzeju zamolio pokrivenu muslimanku da napusti zgradu. Ovaj skandal desio se u venecijanskom Ca'Rezzonico muzeju s postavkom iz venecijanske umjetnosti 18. vijeka.

U italijanskim medijima ovaj događaj odmah je okarakteriziran kao sukob ljevice i desnice u vladajućim partijama Italije.

"Žao mi je što se ovo desilo. Ako se ista žena ikad poželi posjetiti naš muzej, biće više nego dobrodošla", javno se izvinio Filippo Pedrocco, direktor muzeja, u telefonskom razgovoru za Reuters.

Žena se u muzeju nalazila s mužem i djecom kad joj je prišao jedan od čuvara i zamolio da skine niqab, veo koji pokriva sve osim očiju, ili da napusti muzej.

Italijanski antiteroristički zakon iz 1970. zabranjuje pokrivanje lica u javnosti ali to se dosad nije odnosilo na pokrivenost muslimanskih žena.

Stražar koji će biti pravovaljano kažnjen za ono što je uradio, u italijanskoj regiji Veneto veliča se kao heroj. Naime, u ovim područjima postoje velike tenzije između domaćeg stanovništva i muslimanskih imigranata.