{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrivači, voda, kuhala, odjeća za Myanmar

F
5.5.2008. u 13:48
0
0
Pokrivači, voda, kuhala, odjeća za Myanmar
0
Pokrivači, voda, kuhala, odjeća za Myanmar
Foto: AFP
Međunarodne organizacije su u ponedjeljak počele da se mobiliziraju kako bi pomogle preživjelima nakon razornog ciklona koji je tokom vikenda zahvatio Myanmar, izjavio je glasnogovornik Crvenog križa u Bangkoku.
Za vrijeme trajanja ciklona Nargis najmanje 351 osoba je izgubila život, dok je nekoliko desetaka hiljada stanovnika ostalo bez domova, navodi se u privremenom zvaničnom izvještaju. Ugroženo je pet regija, a posebno dolina rijeke Iravadi.

"Dijelimo pokrivače beskućnicima, plastične cerade za pokrivanje krovova, tablete za pročišćavanje vode, 5.000 litara vode za piće, kuhala i odjeću", kazao je Michael Annear, glasnogovornik Međunarodne federacije Crvenog križa, javio je AFP.

Glavne agencije Ujedinjenih nacija i druge međunarodne organizacije sastale su se u ponedjeljak u Bangkoku da koordiniraju svoje akcije, izjavio je Terje Skavdal, šef ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Istovremeno vojna hunta koja vlada Myanmarom namjerava za pet dana provesti referendum o novom ustavu usprkos razornom ciklonu i njegovim posljedicama, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, javio je Reuters.

"Referendum je za samo nekoliko dana i ljudi su nestrpljivi da izađu na birališta", stoji u izjavi mijanmarske vlade koju su prenijeli državni mediji.

Stručnjaci i strani humanitarni djelatnici u ponedjeljak pokušavaju pristupiti područjima razorenima u naletu nekoliko ciklona, upozoravajući da bi broj umrlih mogao biti i veći budući da je otežan pristup nekim manjim selima.

No, njihove namjere da pomognu onemogućava vojska koja Myanmarom vlada već 46 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: