Svijet
0

Pokrivači, voda, kuhala, odjeća za Myanmar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodne organizacije su u ponedjeljak počele da se mobiliziraju kako bi pomogle preživjelima nakon razornog ciklona koji je tokom vikenda zahvatio Myanmar, izjavio je glasnogovornik Crvenog križa u Bangkoku.

Za vrijeme trajanja ciklona Nargis najmanje 351 osoba je izgubila život, dok je nekoliko desetaka hiljada stanovnika ostalo bez domova, navodi se u privremenom zvaničnom izvještaju. Ugroženo je pet regija, a posebno dolina rijeke Iravadi.

"Dijelimo pokrivače beskućnicima, plastične cerade za pokrivanje krovova, tablete za pročišćavanje vode, 5.000 litara vode za piće, kuhala i odjeću", kazao je Michael Annear, glasnogovornik Međunarodne federacije Crvenog križa, javio je AFP.

Glavne agencije Ujedinjenih nacija i druge međunarodne organizacije sastale su se u ponedjeljak u Bangkoku da koordiniraju svoje akcije, izjavio je Terje Skavdal, šef ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Istovremeno vojna hunta koja vlada Myanmarom namjerava za pet dana provesti referendum o novom ustavu usprkos razornom ciklonu i njegovim posljedicama, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, javio je Reuters.

"Referendum je za samo nekoliko dana i ljudi su nestrpljivi da izađu na birališta", stoji u izjavi mijanmarske vlade koju su prenijeli državni mediji.

Stručnjaci i strani humanitarni djelatnici u ponedjeljak pokušavaju pristupiti područjima razorenima u naletu nekoliko ciklona, upozoravajući da bi broj umrlih mogao biti i veći budući da je otežan pristup nekim manjim selima.

No, njihove namjere da pomognu onemogućava vojska koja Myanmarom vlada već 46 godina.