Svijet
0

Pokretanje "Barcelona procesa: Mediteranska unija" na samitu u Parizu

FENA
Na samitu šefova država zemalja članica Evropske unije i predsjednika Evropske komisije, koji će biti održan u nedjelju u Parizu, bit će iniciran "Barcelona proces: Mediteranska unija", saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Domaćin samita u Parizu je Francuska, kao predsjedavajuća Evropskom unijom.

Cilj inicijative je produbljivanje i usmjeravanje euro-mediteranskih odnosa, uz istovremeno održavanje i ponovno isticanje originalnih ambicija Deklaracije iz Barcelone o stvaranju zone mira, sigurnosti i prosperiteta.

"Pokretanje 'Barcelona procesa: stvaranje Mediteranske unije' pokazatelj je odnosa između Evrope i mediteranskih prijatelja. Njime se naglašavaju stalno zalaganje EU-a i politička volja za ostvarenje ambicija Deklaracije iz Barcelone da se izgradi zona stabilnosti, zajedničkog napretka i sigurnosti u Mediteranskoj regiji", riječi su predsjednika Evropske komisije Josea Luisa Barrosa.

On je naglasio kako se tim procesom potvrđuje da je "ovo zajednička ambicija, zajednička opredijeljenost i zajedničko putovanje".

"Zajedno smo jači i uvjeren sam da će Mediteranska unija ubrzati napredak ka našem zajedničkom odredištu. Veće uključivanje privatnog sektora bit će dodatni važni elemenat našeg zajedničkog poduhvata", kazao je on.

Evropska povjerenica za vanjske odnose i politiku evropskog susjedstva Benita Ferrero-Waldner dodala je da je prijeđen dug put od pokretanja Barcelona procesa.

"Stvaranjem brojnih funkcionalnih euro-mediteranskih mreža razvili smo istinsko partnerstvo u velikom broju oblasti, uključujući politički dijalog, civilno društvo, obrazovanje i medije. Usprkos određenim preprekama i smetnjama, naše želja i pokretačka snaga nisu ublažene. Sada želimo konsolidirati napredak koji smo postigli, nadograditi se na to i staviti partnerstvo koje smo izgradili na novi nivo izvodljivosti, vitalnosti i vidljivosti za sve naše građane", kazalaje ona.

"Sa samitom u Parizu pravimo novu mapu naših združenih ambicija", dodala je Ferrero-Waldner.

Očekuje se da će se na samitu usvojiti stanovišta koja se tiču zajedničkog vlasništva, zajedničkog upravljanja i izrade projekata koji će donijeti stvarna i opipljiva poboljšanja u životima ljudi. Iz EU-a izražavaju nadu da će izgradnja čvrstih osnova i struktura Barcelona procesa potaknuti kvalitativnu promjenu u odnosima između Evrope i njenih mediteranskih partnera.

Od pokretanja 1995. godine Barcelona proces, koji predstavlja partnerstvo 39 vlada i više od 750 miliona ljudi, bio je glavni instrument euro-mediteranskih odnosa. Taj proces je bio mehanizam za uspostavljanje mira, sigurnosti i zajedničkog prosperiteta regije gdje su dugogodišnji sukobi i nedovoljan stepen provedbe reformi često sprečavali napredak.

Evropska komisija od 1995. godine iz budžeta zajednice podržava Barcelona proces s više od devet milijardi eura bespovratnih sredstava.

Jedan od uspješnih promjera saradnje unutar Barcelona procesa je uspostava Euro-mediteranske parlamentarne skupštine, uspostava Euro-mediteranskog instrumenta za investiranje i partnerstvo (FEMIP), koji obezbjeđuje više od dvije milijarde eura kredita mediteranskim partnerima, i uspostava Fondacije Anna Lindh za razvijanje dijaloga između kultura, koja je prva Euromed zajednička institucija koju finansiraju svi partneri kao i Evropska komisija.