Svijet
0

Pokrenute javne konsultacije o digitalizaciji kinematografa

FENA
Evropska komisija je ove sedmice pokrenula konsultacije o tome kako najbolje iskoristiti mogućnosti i izazove digitalne revolucije u evropskom filmskom sektoru, prije svega kako pomoći kinematografima da prijeđu na digitalnu tehnologiju, objavljeno je iz Bruxellesa.

"Tehnološki razvoj može stvoriti nove poslovne mogućnosti, nova radna mjesta i nove usluge za potrošače - ako stvorimo pravi okvir za stimulaciju tog procesa. Komisija stoga želi konsultirati sve uključene o njihovim iskustvima, potrebama i očekivanjima u pogledu digitalizacije koja je ključna za budućnost evropske kinematografije", kazala je u saopćenju objavljenom u petak evropska povjerenica za informacijsko društvo i medije Viviane Reding.

Digitalizacija naime zahtijeva velike investicije u kinodvorane, a one pak u sadašnjem trenutku za to nemaju sredstava. Ako se odmah ne nađu novi poslovni modeli i razviju sheme državnih potpora, čak jednoj trećini evropskih kinematografa prijeti zatvaranje zbog visokih troškova digitalne opreme, kaže EK.

"Državne potpore mogu odigrati ulogu u potpori digitalizaciji", kazala je povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Nacionalne vlade u Evropi razmatraju stoga mogućnost davanja državnih potpora za digitalizaciju kina. Italija je već predstavila shemu državne pomoći oko koje traju javne konzultacije. Druge zemlje (primjerice Francuska i Njemačka) planiraju ili su u fazi finalizacije nacionalnih shema potpora.

Međutim, kada se radi o art-kinima, većina njih u ovom trenutku nema sredstava ni iz javnih ni iz privatnih izvora za digitalizaciju.

Proizvođači filmova sve više koriste digitalnu tehnologiju. Nove kamere i formati olakšavaju snimanje filmova, a digitalna oruđa koriste se i za posebne efekte.

Distribucija kopije digitalnog filma može biti do deset puta jeftinija nego tradicionalnog, stoga je to jedan od načina da globalna publika vidi evropske filmove.

Konsultacije će trajati dva mjeseca a početkom sljedeće godine Komisija bi mogla objaviti dokument o digitalnoj kinematografiji, prenijela je Hina.