Svijet
11

Pokrenuta kampanja protiv institucionalnog zbrinjavanja djece u Evropi

FENA
Vodeći stručnjaci za reformu dječije zaštite sastali su se 6. juna u Evropskom parlamentu u Briselu da bi pozvali Evropsku uniju da zauvijek iskorijeni institucionalnu brigu za djecu u Evropi.

Podsjetili su da širom Evrope stotine hiljada djece odrasta u institucionalnom okruženju te da su posljedice poražavajuće za djecu, za njihove porodice i na kraju - za društvo u cjelini.

Istakli su da se ova situacija ne mijenja unatoč nepobitnim dokazima da je odrastanje u porodičnom okruženju punom ljubavi od ključne važnosti za razvoj djeteta i da su porodični oblici zbrinjavanja dugoročno efikasniji od institucionalne brige za djecu.

"Većina djece koja odrastaju u institucijama imaju niska obrazovna postignuća i trpe ozbiljna kašnjenja u fizičkom, kognitivnom i emocionalnom razvoju. Mnoga od ove djece će postati žrtve trgovine ljudima, eksploatacije, nezaposlenosti, beskućništva i depresije po napuštanju sistema zaštite. Ono što je zaista tragično jeste činjenica da većina ove djece nisu siročad, već su odvojeni od svojih porodica kao rezultat siromaštva", saopćila je organizacija Hope and Homes for Children u BiH.

Na skupu u Evropskom parlamentu, Eurochild i Hope and Homes for Children pokrenuli su kampanju "Otvaramo vrata djeci Evrope" koja će biti implementirana na nivou EU i u 12 evropskih zemalja:BiH, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini.

Kampanja poziva EU i državne vlade da tranziciju s institucionalne na porodičnu zaštitu djece postave kao svoj prioritet kroz proces poznat kao deinstitucionalizacija (DI).

Evropska komisija je, navedeno je u saopćenju, nedavno prepoznala potrebu da više uloži u proces deinstitucionalizacije dječije zaštite.

Komisija izričito poziva države članice, kao i države u procesu pridruživanja, da "zaustave širenje institucionalne brige za djecu bez roditeljskog staranja, te da promoviraju kvalitetetne oblike porodične zaštite u zajednici, uključujući hraniteljstvo te da u tom procesu uzmu u obzir i mišljenja djece".

"Institucionalno zbrinjavanje šteti djeci i nije u skladu s poštivanjem njihovih prava te predstavlja bacanje novca poreskih obveznika. Liječenje posljedica institucionalne brige za djecu je daleko manje isplativo dugoročno nego sprečavanje raspada porodice i osiguranje kvalitetne alternative za djecu o kojoj se ne mogu brinuti njihovi biološki roditelji", rekla je direktorica programa u Hope and Homes for Children Delia Pop, saopćeno je iz Hope and Homes for Children u BiH.