Nakon nesreće voza
0

Pokrenuta istraga zbog mogućeg terorizma u Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Državno tužilaštvo Rusije pokrenulo je u subotu krivičnu istragu zbog sumnji da su teroristi odgovorni za napad na ekspresni voz "Nevski ekspres", u kojem je poginulo najmanje 39 osoba, a skoro 100 povrijeđeno.

Voz sa 661 putnikom krenuo je iz Moskve za Sankt Peterburg, a nesreća se dogodila kasno u petak uvečer kada su četiri vagona iskliznula sa tračnica kod sela Uglovka, oko 350 kilometara sjeverno od Moskve.

Predsjednik ruske željeznice Vladimir Jakunin izjavio je novinarima kako "postoji objektivan dokaz da je aktiviranje eksplozivne naprave jedno od objašnjenja za nesreću", prenio je Reuters.

Agencija Interfax je citirala jednog stručnjaka, istražitelja, koji je također ukazao na mogućnost terorizma, rekavši da se prije izlijetanja voza s tračnica začula eksplozija i da je u blizini mjesta nesreća stvoren krater u zemlji od jednog metra.

Na mjestu nesreće angažirano je oko 1.000 ljudi iz ministarstva za vanredne situacije, policije i stručnjaka za željeznički saobraćaj, javio je Itar-Tass.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev naredio je nadležnim organima da pažljivo istraže nesreću.

Avgusta 2007. godine ekspresni voz na liniji Moskva - Sankt Peterburg iskliznuo je s tračnica u oblasti Novgoroda, pri čemu je povrijeđeno 60 ljudi. Odgovornost za taj napad preuzeli su čečenski pobunjenici.