{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenuta inicijativa za stvaranje Jadranske strategije

F
24.2.2010. u 18:24
0
0
Pokrenuta inicijativa za stvaranje Jadranske strategije
0
Pokrenuta inicijativa za stvaranje Jadranske strategije
Predstavnici regija koje izlaze na Jadransko more pokrenuli su u srijedu u Bruxellesu inicijativu za realizaciju Jadranske strategije kako bi se stvorio strateški sustav očuvanja Jadrana.
- Na današnji dan polažemo novi kamen temeljac za stvaranje jadranske makroregije, rekao je predsjednik jadranske euroregije, istarski župan Ivan Jakovčić na otvaranju konferencije organizirane u Odboru regija EU-a.

Svrha konferencije bila je upoznati institucije EU-a s potrebom stvaranja nove makroregije, kao novog okvira za suradnju. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici regija s obje strana Jadrana, te predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta.

EU je tek odnedavno počeo sa stvaranjem makroregija kao novim modelom za prekograničnu suradnju i koordinaciju između regija. Prošlog je ljeta prihvaćena Strategija za Baltičku regiju, što je prvi pokušaj djelovanja u nekoj makroregiji na ekološkim, energetskim, prometnim i gospodarskim projektima. Sada se radi na izradi Dunavske strategije u čemu također sudjeluje Hrvatska.

U završnoj deklaraciji s današnje konferencije kaže se da "glavni cilj Jadranske strategije stvaranje uvjeta za ekonomsku i socijalnu koheziju u jadranskom području, definiranjem strateških ciljeva i razvojnih prioriteta".

- Kako bi se taj cilj ostvario mora se jasno prepoznati potrebe, uskladiti razvojne prioritete, razviti ideje i predložiti projekte kako bi se opravdale investicije u određena područja, kaže se u dokumentu u kojem se poziva Europski parlament, Vijeće EU-a, Europsku komisiju, Gospodarski i socijalni odbor EU-a i Odbor regija da podupru inicijativu i da unutar svojih nadležnosti počnu s realizacijom Jadranske strategije na temelju pozitivnih iskustava stečenih pri stvaranju Baltičke strategije.

Pokretanju inicijative za Jadransku strategiju prethodilo je stvaranje jadranske euroregije 30. juna 2006. godine u Puli radi poboljšanja dijaloga i suradnje između regija na Jadranu.

- Krenuli smo s jednim osnovnim ciljem, a to je da Jadran bude more mira i da sve zemlje koje izlaze na Jadran uđu u EU, rekao je Jakovčić.

U zemljama jadranskog područja živi 87 miliona ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: