Ukrajina
0

Pokrenut krivični postupak protiv Julije Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je u ponedjeljak krivični postupak protiv bivše premijerke Julije Timošenko.

Postupak protiv Timošenko pokrenut je u vezi s gasnim sporazumom s Rusijom 2009. godine, kojim je okončana tadašnja kriza u snabdijevanju Ukrajine i Evrope ruskim gasom, javio je Reuters.

"Krivični postupak je pokrenut zbog zloupotrebe vlasti a u vezi s gasnim sporazumom", izjavio je zamjenik tužioca Renat Kuzmim novinarima.

Kuzmin je, kako prenosi novinska agencija RIA Novosti, rekao da je njeno postupanje pri zaključenju ugovora o gasu s Rusijom 2009. godine nanijelo ogromnu štetu državi.

Početkom ovog mjeseca novinska agencija Itar-Tass prenijela je izjavu poslanice Partije regiona ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, Ine Bogoslovske, da je skupštinski odbor sakupio "veoma mnogo interesantnih informacija".

Ruska državna agencija je podsjetila i na raniju izjavu premijera Ukrajine Nikolaja Azarova da je Timošenko 2009. godine potpisala gasni ugovor s Rusijom u zamjenu za otipisivanje duga od 450 miliona dolara korporaciji Jedinstveni energetski sistemi Ukrajine, kojima je ranije Timošenko rukovodila.

Prethodno je bivša predsjednica ukrajinske vlade osumnjičena da je, vođena ličnim interesima, sredstva dobijena prodajom kvota za emisiju štetnih gasova, u okviru Protokola iz Kyota, potrošila za pokriće budžetskih rashoda, prije svega za penzije.

Ukupna suma nenamjenski potrošenih sredstava iznosi 380 miliona eura.

U istom predmetu Timošenko je pod sumnjom i zbog kupovine i uvoza specijalnih 1.000 medicinskih vozila "Opel Combo" po "napuhanim" cijenama, kada je nanijeta šteta od preko osam miliona dolara.

Timošenko ne može da napusti zemlju, niti da se kreće po Ukrajini, u kojoj mora da bude na adresi na kojoj faktički živi, u kući kod Kijeva.

Bivša premijerka je bila dugo glavni politčki oponent Janukoviča i ne priznaje krivicu, tvrdeći da se aktuelna vlast obračunava s njom, što ukrajinsko rukovodstvo negira.

Zajedno s bivšim predsjednikom Viktorom Juščenkom, Timošenko je na vlast došla poslije "narandžaste revolucije" - uličnih protesta protiv izborne pobjede Janukoviča 2004. godine. Postala je premijerka, ali su uskoro među saradnicima izbile ozbiljne nesuglasice koje su vremenom prerasle u otvoreno suparništvo.

Tada poraženi Janukovič preuzeo je dužnost predsjednika 25. februara prošle godine, pošto je na izborima porazio Juščenka i Timošenko.