Italija
0

Pokojni kralj 'Fiata' utajio milijarde eura?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Italijanske vlasti sumnjaju da je Gianni Agnelli ilegalno sklonio dvije milijarde eura u Švicarsku, a njegovi nasljednici morat će da plate porez od više milijardi eura ako se to pokaže kao tačno, javili su italijanski mediji.

Poreska uprava Italije procjenjuje da je pokojni Agnelli, dugogodišnji predsjednik Fiata, najveći industrijalac i tvorac italijanskog industrijskog prosperiteta, oko dvije milijarde eura, izuzetih iz nasljedstva i od poreza, prebacio u Švicarsku, zbog čega njegova kćerka Margherita Agnelli de Pahlen vodi spor protiv svoje majke Marelom Karacolo i sina Johna Elkana.

Ako se utvrdi da je Agnelli zaista iznio novac iz Italije, u tom slučaju država bi od Agnellijevih potraživala od pet do devet milijardi eura na ime poreza. Ukoliko nasljednici ne mogu da isplate taj novac, poreska uprava zaplijenila bi dio njihove imovine, na primer njihov udio u Fiatu, prenose mediji.

Poslije Agnellijeve smrti 2004. godine, njegovu privatnu imovinu trebalo je da na jednake dijelove podjele Margherita i njena majka.

Margherita je na osnovu ugovora trebalo da dobije novac i nekretnine, ali ona je izrazila sumnju da joj je veliki dio očeve imovine skriven.

Povodom ove afere, italijanski zvaničnici su saopćili da će pokrenuti slične postupke i protiv drugih bogataša koji drže kapital ilegalno u inostranstvu.

Generalni direktor italijanskih poreskih vlasti Atilio Befera izjavio je da nije riječ o proganjanju milijardera, već o akciji koja će biti pokrenuta protiv svih koji skrivaju neki kapital u inostranstvu i ne prijavljuju ga u Italiji, prenose u patak agencije.