Skandal trese dvor
1

Pojedinosti o žrtvama Jeffreyja Epsteina mogao bi znati princ Andrew

M. A.
Princ Andrew i Jeffrey Epstein (Foto: News Syndication)
Princ Andrew i Jeffrey Epstein (Foto: News Syndication)
Vojvoda od Yorka trebao bi se pripremiti za razgovor s američkim istražiteljima, kaže advokatica koja zastupa neke od žrtava Jeffreyja Epsteina.

Gloria Allred reaktuelizirala je obećanje princa Andrewa da će pomagati u istragama o osuđenom seksualnom prijestupniku kojeg je i lično poznavao. Ona je vojvodu pozvala da kontaktira američke vlasti "bezuvjetno i bez odgađanja".

Ovi njeni komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je princ Andrew objavio da odstupa od kraljevskih dužnosti zbog skandala u kojem se optužuje da je bio duboko uključen u pedofiliju, piše BBC News.

U izjavi kojom najavljuje svoju odluku, princ Andrew je rekao da je nasilje prouzrokovalo "veliki poremećaj" u kraljevskoj porodici i da je voljan pomoći bilo kojoj odgovarajućoj agenciji za provođenje zakona ako bude potrebno.

Allred je rekla da, iako joj je drago što je princ Andrew spreman da sarađuje, smisao njegove izjave nije joj najjasniji.

"Insistira li na tome da mu se uruči sudski poziv za svjedočenje ili je spreman razgovarati s policijom, a da to nije pravno obavezujuće", pitala je te dodala da su njeni klijenti, koji tvrde da su žrtve Jeffreyja Epsteina, razgovarali s policijom iako to od njih traženo.

Allred je do sada zastupala mnoge koji su optuživali američke slavne ličnosti za seksualno zlostavljanje, kao što su američki predsjednik Donald Trump, filmski producent Harvey Weinstein, komičar Bill Cosby i pjevač R Kelly, a sada navodi da bi mnoge "sočne" detalje o Epsteinu mogao znati i princ Andrew.