Svijet
0

Pojas Gaze - "neprijateljski entitet"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski kabinet sigurnosti odlučio je u srijedu da Pojas Gaze proglasi "neprijateljskim entitetom", otvarajući time put za ekonomske sankcija kao znak odmazde za ispaljivanje raketa, saopćio je visoki izraelski dužnosnik.

"Nakon intenzivnih pravnih razmatranja, Izrael će donijet odluku kojom Pojas Gaze proglašava "neprijateljskim entitetom", uz sve međunarodne akte koji to zahtijevaju", rekao je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Ova mjera pripremit će teren za postepene sankcije, kao što su prekid isporuke gasa, struje, vode Pojasu Gaze, koji od polovine juna kontrolira Hamas.

Miri Eisin, glasnogovornik premijera Ehuda Olmerta, rekao je da se "kabinet sigurnosti sastao u srijedu da razmotri ekonomske mjere koje bi Izrael mogao nametnuti Pojasu Gaze, kako bi sankcionirao dalje ispaljivanje raketa iz tog regiona".

Na internet stranici lista Yediot Aharonot, ministar odbrane Ehud Barak je u ovoj fazi odbacio kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i preporučio pojačanje napada.

Na radiju izraelske vojske, predsjednik parlamentarne komisije za vanjske poslove i odbranu Tzahi Hanegbi je rekao "prije ili kasnije trebat će pokrenuti masovnu operaciju na Pojas Gaze, mi nemamo nikakvog razloga da ih mazimo isporučujući im vodu i struju".

Prošle sedmice je, prilikom ispaljivanje palestinske rakete iz Pojasa Gaze na izraelsku vojnu bazu blizu Ashkelona, južno od Tel Aviva, povrijeđeno 69 osoba.