Nakon najave Olmertove ostavke
0

Pojačane sumnje u postizanje mira sa Sirijom i Palestincima

FENA
Odluka premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku zbog korupcijskog skandala i pada popularnosti pojačala j sumnje u izraelske mogućnosti da ostvari mirovne sporazume s Palestincima i Sirijom.

Olmert je izjavio u srijedu da se neće kandidovati na stranačkim izborima 17. septembra i da će odstupiti nakon njih kako bi omogućio svom nasljedniku da formira vladu, javio je AP.

Zbog izraelskog političkog sistema, on bi, međutim, mogao obavljati premijersku dužnost znatno iza 2009. Nagovještavajući svoja očekivanja da bi još neko vrijeme mogao ostati na vlasti, on je obećao raditi na miru "sve dok je na ovom položaju" i izjavio je da su pregovori s Palestincima i Sirijom "bliži nego ikada" postizanju međusobnog razumjevanja.

Unutrašnja trvenja mogla bi, međutim, otežati Olmertu da zaključi sporazume s bilo kojom od te dvije strane, koji su dugo bili daleko od izraelskih lidera.

Izraelski politički analitičar Yossi Alpher izjavio je da bi Olmertova ostavka barem usporila proces.

"Arapi se pitaju kakve bi koristi bilo od sporazuma s Olmertom jer je on samoproglašeni golub za odstrel i bit će mu teško da se ti sporazumi usvoje", izjavio je Alpher.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Maliki izjavio je da Olmertova odluka ne bi mnogo toga promijenila.

"Istina je da je Olmert bio entuzijastičan prema mirovnom procesu i da je govorio o procesu s velikom pažnjom, ali taj proces nije realiziran i nije ostvaren nikakav napredak ni prodor", izjavio je Malki. Dodao je da će Palestinci kontaktirati sa svakom izraelskom vladom.

Olmert je to objavio dok se njegova delegacija s indirektnih pregovora sa Sirijom vratila s četvrte runde razgovora u Turskoj. Dvije strane zakazale su novi krug pregovora za august.

Portparol Bijele kuće Gordon Johndroe izjavio je da je predsjednik Bush pozvao Olmerta da obeća nastavak saradnje.

Politički analitičari predviđaju Olmertovu ostavku u roku od nekoliko sedmica, dok detalji o posljednjim navodima protiv njega dominiraju vijestima.

Najštetnija istraga usmjerena je na američkog jevrejskog poslovnog čovjeka Morrisa Talanskog (76), koji je svjedočio da je davao Olmertu koverte s desetinama hiljada dolara prije nego što je postao premijer, djelimično kako bi finansirao Olmertov životni stil skupih hotela i debelih cigara.

Olmert nikada nije zvanično optužen za krivično djelo.