Svijet
0

Pojačane snage KFORA na granici Kosovo-Makedonija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodne snage KFOR-a na Kosovu pojačale su u srijedu sigurnost na granici s Makedonijom zbog akcije koju su makedonski specijalci poveli protiv albanske oružane skupine u selu Brodec kod Tetova, izjavio je zapovjednik KFOR-ove višenacionalne brigade Istok, američki general John Davoren.

"Američki su vojnici stavljeni u visoki stepen pripravnosti i neće dopustiti prenošenje sukoba na područje Kosova", rekao je Davoren.

Specijalne postrojbe makedonske policije započele su u srijedu ujutro akciju uhićenja Lirima Jakupija, zvanog Nacist, koji je nedavno pobjegao iz zatvora Dubrava, potvrđeno je iz makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Vijest o početku borbe između makedonskih snaga sigurnosti i naoružanih albanskih skupina potvrdili su i mediji na albanskome u Prištini.

Agencija vijesti KosovaLive navodi da su borbu u tijeku, dok je neovisna televizija Kohavision iz Prištine, pozivajući se na svog dopisnika iz Makedonije, javila da je zapaljeno nekoliko kuća i da ima žrtava, ne navodeći druge pojedinosti.

Reformistička stranka ORA, čelnika Vetona Surroija, pozvala je na prekid borbi i uspostavu reda i mira navodeći da su takvi događaji štetni ne samo za Makedoniju, već i za Kosovo i cijelu regiju.