Svijet
0

Pojačane mjere sigurnosti u Britaniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komesar londonske policije sir Ian Blair izjavio je sinoć da je prijetnja od terorističkih napada u Velikoj Britaniji prisutnija nego ikad i sve je veća, kao i da će policija u britanskoj prijestolnici biti u posebnoj pripravnosti tokom predstojećih božićnih praznika.

Prijetnja koju predstavlja međunarodna teroristička mreža al-Qaida najteža je s kojom se Velika Britanija suočava od Drugog svjetskog rata, a po svojoj prirodi i rastu neuporediva, rekao je komesar Blair u intervjuu za nacionalni radio BBC.

"Prijetnja od još jednog terorističkog napada je stalno prisutna. Božić je period kada bi se to moglo dogoditi", rekao je Blair.

Komesar je, međutim, istakao da londonska policija ne raspolaže konkretnim podacima koji bi na to ukazivali.

Al-Qaida predstavlja veću prijetnju od neuspjele oružane kampanje Irske republikanske armije (IRA) između 1970. i 1997., koja je za cilj imala da iznudi istupanje Sjeverne Irske iz Ujedinjenog Kraljevstva, tokom koje je poginulo 1.775 ljudi, rekao je šef londonske policije.

Djelovanje IRA-e obično nije bilo usmjereno na izazivanje masovnih zločina, njeni pripadnici nisu željeli da umru, bilo je prethodnih upozorenja, a britanski obavještajci duboko su "prodrli" u samu organizaciju, naveo je Blair.

"Nijedan od ova četiri principa ne može se primijeniti na al-Qaidu", rekao je Blair.

Prošlog mjeseca direktorica britanske tajne službe MI-5, Eliza Manningham-Buller, saopćila je da je u toku praćenje blizu 30 terorističkih zavjera s oko 1.600 osumnjičenih.

Eliza Manningham je kazala i da je poslije bombaških napada na londonsku željeznicu u julu 2005., kada su život izgubile 52 osobe, MI-5 zaslužna za otkrivanje pet većih zavjera.