Svijet
1

Pojačane mjere protiv ptičje gripe u Kini

FENA
U drugom kineskom gradu poslije Šangaja -Hangžuu u subotu su poklane ptice kako bi se spriječilo širenje ptičjeg gripa tipa H7N9, od koga je umrlo šest osoba u Kini, dok su pijace sa živom živinom u Šangaju i dalje zatvorene.

Kina je potvrdila 16 slučajeva ovog tipa gripa, saopćilo je ministarstvo zdravlja od kada je prije nedjelju dana najavilo da je virus prvi put pronađen kod ljudi, prenosi AFP.

Slučajevi humanih infekcija zabilježeni su samo na istoku Kine, od toga u Šangaju šest, uključujući četiri smrtna slučaja, a još dva pacijenta su umrla u susjednoj provinciji Žeđang.

U Šangaju je do petka pobijeno više od 20.500 ptica na poljoprivrednoj pijaci, nakon što je virus otkriven kod golubova, a vlada je objavila zabranu trgovine živom živinom.

Ali, jaja, svježe i smrznuto živinsko mjesto i dalje su u prodaji, a zvaničnici preporučuju ljudima da ih dobro skuhaju.

Kineske vlasti tvrde da nema dokaza da je moguće prenošenje virusa s čovjeka na čovjeka, što je ponovila i Svjetska zdravstvena organizacija.