{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogubljeni stranci oteti u Nigeriji

S
10.3.2013. u 17:18
0
4
Pogubljeni stranci oteti u Nigeriji
0
Pogubljeni stranci oteti u Nigeriji
Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je danas da je sedam stranaca koji su oteti u sjevernoj Nigeriji ubijeno, kao što su i rekli islamski ekstremisti, što je najgori slučaj otmice u ovoj zemlji za posljednjih nekoliko decenija.
I iz Grčke je potvrđeno da je jedan njen državljanin ubijen nakon što su ga oteli pripadnici radikalne islamističke grupe Ansaru. Ova grupa je preuzela odgovornost za otmicu stranaca u sjevernoj nigerijskoj državi Bačui početkom februara.

Vlasti u Libanu i Britaniji još nisu komentarisale ovaj događaj, navodi agencija AP.

"Ovo je užasan čin terorizma i italijanska vlada izražava osudu ovog neobjašnjivog čina varvarskog i bezumnog nasilja", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Italije.

Italija je odbacila tvrdnje grupe da su taoci ubijeni prije i u toku vojne operacije nigerijskih i britanskih snaga, uz obrazloženje da nije organizovana nikakva akcija spašavanja talaca.

U saopćenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su vlasti već obavijestile porodicu ubijenog taoca.

"Naglašavamo da teroristi nikad nisu iznijeli svoje zahtjeve za oslobađanje talaca", navodi se u saopćenju, u kome se odbacuju navodi o vojnoj akciji spašavanja.

Ansaru, čiji su pripadnici i ranije otimali strance, upala je u kompleks građevinske kompanije koristeći eksploziv i otela jednog Britanca, jednog Grka, jednog Italijana i četiri libanska radnika.

Grupa je saopćila jučer da je odlučila da ubije taoce, koje su oteli iz libanske građevinske kompanije u sjevernoj državi Bauči, zbog pokušaja Britanije i Nigerije da ih spasi.

"Mi smo upozorili da su životi sedmoro hrišćanskih talaca u opasnosti ako bilo ko pokuša da ih spasi. Operacije vlada Nigerije i Britanije 'krive' su za smrt svih sedam talaca", navodi se u saopćenju grupe.

Vjeruje se da grupa Ansaru stoji iza ubistva britanskog i italijanskog taoca prije godinu dana u sjeverozapadnoj Nigeriji. Britanski parlament proglasio je ovu grupu terorističkom organizacijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: