Kina
0

Pogubljena dva Ujgura zbog terorizma

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina je pogubila dvojicu Ujgura i osudila 15 drugih na zatvorske kazne pošto su optuženi zbog terorizma, javio je u subotu radio "Slobodna Azija".

Muhtar Setivaldi i Abduveli Imin pogubljeni su u srijedu u regionu Sinđang, ubrzo pošto ih je sud osudio na smrtne kazne. Još trojica Ujgura su osuđena na smrt, ali je izvršenje kazne odloženo na dvije godine, dok su dvanaestorica njih osuđena na kazne od 10 godina do doživotnog zatvora. Svih 17 Ujgura bili su, prema optužnici, članovi Islamskog pokreta Istočni Turkestan, koji SAD i Kina smatraju terorističkom grupom.

Istočni Turskestan je ime kojim Ujguri nazivaju Sinđang, za čiju se nezavisnost bore.

Grupa je uhapšena u januaru 2007. godine, tokom upada vladinih snaga u logor terorista u planinama Pamir. Tom prilikom je ubijeno 18 osoba.

Policija u Sinđangu je u srijedu saopćila da je od početka godine uhapsila 82 navodnih terorista pod optužbom da su planirali da sabotiraju Olimpijske igre u Pekingu. Policajci su, također, u utorak ubili petoricu "svetih ratnika" jer su se odupirali hapšenju, javile su agencije.

Kineske vlasti su u aprilu optužile dvije ujgurske terorističke grupe za planiranje terorističkih napada, otmica stranaca, i samoubilačkih napada za vrijeme olimpijade. Ujgurske i tibetanske organizacije u egzilu tvrde, međutim, da Peking koristi navode o planiranju terorističkih akcija kao izgovor za obračunavanje s disidentima u Sinđiangu i na Tibetu.

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" optužila je ranije Kinu da koristi borbu protiv globalnog terorizma kao opravdanje za represiju nad Ujgurima.