Kina
0

Pogubljen šef pekinškog aerodroma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši čelnik Pekinškog aerodroma pogubljen je nakon što je na sudu pravomoćno osuđen zbog korupcije, piše BBC News.

Li Peiying je proglašeni krivim zbog mita i pronevjere teške gotovo 16 miliona dolara. Oko 12 miliona dolara državnih sredstava Li je spremio u svoj džep, a primio je još i četiri miliona dolara mita. Pogubljen je u Jinanu nakon što je Vrhovni sud Kine odbio njegovu žalbu.

Li je od 1995. do 2003. godine bio na čelu državnog Capital Airports Holdingsa, koji je upravljao s 30 aerodroma u devet kineskih provincija.

Ipak, 16 miliona dolara zanemariva je svota u usporedbi s 260 miliona dolara za što Kina tereti drugog velikog igrača u trenutno najvećoj korupcijskoj aferi.

Kang Rixin, koji je bio na čelu Kineske nacionalne nuklearne korporacije, optužen je za pronevjeru 260 miliona dolara koje je izgubio na berzi ulažući novac namijenjen za gradnju tri nuklearke.

Kina pogubljenjem svojih visokih dužnosnika osuđenih za korupciju želi demonstrirati privrženost borbi protiv korupcije dok su zapadni standardi kažnjavanja kriminala bijelih ovratnika neusporedivo blaži, gotovo zanemarivi u usporedbi s kineskim, prenio je Business.hr.

Kina drži prvo mjesto na svijetu po pogubljenjima.