Iran
0

Pogubljen novinar pod optužbom za terorizam

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranski novinar osuđen na smrt pod optužbama za terorizam pogubljen je, saopćilo je u utorak iransko pravosuđe.

Yaghoob Mirnehad pogubljen je u ponedjeljak u gradu Zahedanu nakon što je osuđen na smrt u ovoj godini, saopćio je portparol iranskog pravosuđa Ali Reza Jamshidi, javio je AP.

Iran je optužio Mirnehada da je bio angažiran u naoružanoj grupi Jundallah, koja djeluje duž iransko-pakistanske granice. Vlasti tvrde da je on uspostavio grupu da sarađuje s Jundallahom.

Mirnehad je bio novinar teheranskih novina Mardomasalari. On je također vodio humanitarnu agenciju koja je bila usmjerena na obrazovanje djece. Uhapšen je 2007. u Zahedanu, prijestonici pokrajine Sistan-Balučistan, oko 1.600 km jugoistočno od Teherana.

Jamshidi je izjavio da Mirnenadova presuda nije vezana s njegovim poslom, ali nije dao druge detalje.

Jundallah grupa, ili Božija brigada, pokretala je napade protiv iranskih vojnika i policajaca u regiji u blizini Pakistana i Afganistana, koja je ključna prolazna tačka za narkotike. Iranska vlada optužuje grupu za veze s al-Qaidom.

Vođa grupe, Abdulmalak Rigi, koji je pripadnik iranske etničke balučke manjine, tvrdi da se njegova grupa bori za prava sunitskih muslimana pod iranskom šiitskomn vladom.

Jamshidi nije konkretizirao Mirnehadovu navodnu ulogu u grupi.