Teksas
0

Pogubljen Meksikanac uprkos protivljenju Međunarodnog suda

FENA
Foto: AFP/TDCJ-HO/File
Foto: AFP/TDCJ-HO/File
Meksikanac osuđen za ubistvo pogubljen je u Teksasu u utorak navečer, javile su agencije pozivajući se na glasnogovornika zatvora, a kazna je izvršena uprkos pozivu za odgodom generalnog sekretara UN-a Bana Ki-moona i Međunarodnog suda pravde.

Jose Ernesto Medellin (33) "proglašen je mrtvim u 21.57" (po lokalnom vremenu), rekao je Jason Clark, glasnogovornik kaznionice.

Medellin je pogubljen iako je Ban Ki-moon pozvao američke vlasti da slijede upute Međunarodnog suda pravde (ICJ) koje je zatražilo odgodu smaknuća i reviziju njegovog slučaja te i reviziju procesa drugih Meksikanaca osuđenih na smrt.

"Države moraju poštivati sve odluke i naredbe Međunarodnog suda pravde", objavio je Ban iz Meksika gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u.

U utorak je Vrhovni sud SAD-a odbio odgoditi izvršenje kazne, uprkos intervencijama, među kojima je bila i intervencija generalnog sekretara UN-a.

"Zahtjev za odgodom izvršenja smrtne kazne ... odbacuje se", objavio je Vrhovni sud koji je presudio da Ernesto Medellin (33) nije pretrpio štetu zbog toga što ga vlasti nisu na vrijeme izvijestile da ima pravo na konzularnu pomoć.

ICJ je 16. jula Washington pozvao na odgodu pogubljenja Medellina i četvorice drugih Meksikanaca jer nisu na vrijeme dobili konzularnu pomoć u sudskom postupku, kako to predviđa Bečka konvencija.

Branitelji optuženog podnijeli su posljednji zahtjev Vrhovnome sudu, najvišoj instanci SAD-a, jedinoj koja može narediti Teksasu da odustane.

Teksaški suci odbili su postupati po naredbama ICJ-a tvrdeći da ih obavezuje samo američki Vrhovni sud.

State Department je u utorak objavio da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći, te je glasnogovornik Kurtis Cooper objasnio da SAD "ima nespornu međunarodnu obavezu koja se pak protivi zakonu Teksasa".

U ponedjeljak je bilo zatraženo i pomilovanje, ali je odbačeno. Branitelji su ocijenili da je odluka "protiv interesa nacije" jer ugrožava sigurnost hiljada Amerikanaca koji putuju i žive u inozemstvu".