Svijet
0

Pogrešno istaknute zastave za Bushov doček u Sofiji

FENA
Bugarski glavni grad Sofija, koji je u ponedjeljak bio posljednja stanica evropske turneje američkog predsjednika, priredio je Georgeu W. Bushu grandiozan doček, osmišljen gotovo do najmanjeg detalja, ali se organizatorima potkrala greška - polovina zastava SAD-a na jednom bulevaru u centru grada bila je pogrešno istaknuta.

"Sofija dočekuje američkog predsjednika Busha s obrnutim zastavama", pisalo je u naslovu teksta objavljenog u ponedjeljak na prvoj stranici dnevnika "Trud", u kome je ukazano na grešku koja nije mogla proći neprimijećeno.

Svaka druga zastava istaknuta na putu kojim je prošao američki predsjednika koji je išao i bulevarom Carigradsko bila je pogrešno okrenuta, javila je agencija AP.

Američka zastava postavlja se tako da se plavo polje sa zvijezdama nalazi u gornjem lijevom uglu, ali su u Sofiji zastave bile postavljene tako da se to polje našlo u gornjem desnom uglu.

Odgovorni za protokol izjavili su medijima kako su dobili uvjeravanja da će firma kojoj je grad povjerio postavljanje zastava tu operaciju obaviti u saradnji s američkom ambasadom.

Predstavnik američke ambasade u Sofiji nije želio komentirati propust, ali je sredinom dana većina zastava bila pravilno istaknuta.