{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogrešne DNK analize odvele mnoge nevine u zatvor

S
25.4.2012. u 11:35
5
6
Pogrešne DNK analize odvele mnoge nevine u zatvor
5
Pogrešne DNK analize odvele mnoge nevine u zatvor
DNK laboratorije FBI poslale su mnoge nevine ljude u zatvor, a o tome se godima ćutalo!
DNK analize su promijenile svijet kriminala - od kada je pomoću kose ili uzorka pljuvačke prestupniku moguće ući u trag broj razjašnjenih slučajeva naglo je povećan. Ali kada se u laboratorijama pogriješ - tada ispaštaju nevini.

Kada se par dlaka zamijeni ili kada se – kao i u svakom drugom poslu – posao ne obavi kako bi trebalo, onda u zatvoru ne završavaju samo kriminalci, već i oni koji ne bi trebalo da dođu iza rešetaka.

A greške se događaju i u laboratorijama najpoznatije svjetske kriminalstičko-istražne službe - FBI.

Tako je ta laoboratorija godinama dostavljala pogrešne rezultate, a što je još gore rezultate je morala da dostavlja državnom tužilaštvu, ali ne i odbrani. To je zaključio Frederic Whitehurst, hemičar i pravnik koji radi za FBI.

Sredinom 90-ih godina ta saznanja je iznio u javnost i naglasio: laboratoriji FBI nedostaju nepartijski i forenzički standardi.

Kasnije je objasnio: "Dio slike ove zemlje (SAD) koju bi željeli da ignorišemo je taj da nije isključeno da je desetine zatvorenika optuženo na osnovu pogrešnog laboratorijskog rada."

Tadašnja ministarka sudstva Janet Reno formirala je komisiju koja je trebalo da istraži rad FBI. Devet godina je komisija radila, ali rezultati istrage nikada nisu stigli do javnosti.

Zatvorenici, koji su možda nedužni sjedili iza rešetaka tako nisi dobili šansu da njihov slučaj ponovo bude pokrenut, zato što ni advokati, ni članovi porodice nisu bili informisani da je FBI pogrešno radio.

Očigledno je nastojanje da se spriječi ponovno pokretanje mnogih slučajeva. Uvid u rezulate istrage imala je samo druga strana - državni tužioci.

Poslije višegodišenjeg pravnog spora rezultati istrage će sada morati da budu objavljeni. List Washington Post dobio je uvid u taj materijal i dio njega već je objavio.

Autor govori o više slučajeva kada su nevini ljudi završili u zatvoru, zbog pogrešnih laboratorijskih nalaza!

Takav je i slučaj Santea Tribla, koji je kao mladić zbog silovanja bio osuđen na 25 godina zatvora. "Kada je policajac prišao mojoj majci i rekao da se radi o krivičnom djelu, mislio sam da je riječ o dvije neplaćene kazne za parkiranje - i onda sam sjedio 25 godina iza rešetaka", navodi Tribl.

Prema izvještaju istrage najmanje je 250 slučajeva, kada su laboratorijski rezultati bili pogrešni, kažu pravni stručnjaci. Međutim, još uvijek je nejasno koji će od tih slučajeva dobiti šansu za novi sudski proces, prenosi Deutsche Welle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: