{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogrešna računica Jean-Claudea Duvaliera

F
23.1.2011. u 12:13
0
1
Pogrešna računica Jean-Claudea Duvaliera
0
Pogrešna računica Jean-Claudea Duvaliera
r Jean-Claude Duvalier (Foto: AP)
Pored seksualnog skandala Silvija Berlusconija, koji ne silazi s novinskih naslovnica i u koji se riječima prijekora sada uključio i papa, britanski listovi se osvrću i na, kako izgleda, loše promišljeni povratak bivšeg haićanskog diktatora Jean-Claudea Duvaliera, zvanog "Baby Doc", u svoju potresom razorenom zemljom iz koje je pobjegao prije 25 godina.
Iako je tačan razlog njegove posjete nepoznat, pretpostavlja se da je želio pokazati kako ga u bivšoj domovini ne terete za zločine, što bi mu moglo omogućiti da oslobodi više od milijuna dolara zamrznutih u švicarskoj banci, pišu Daily Telegraph i The Guardian.

Švicarska vlada je prije godinu dana preinačila odluku Vrhovnog suda da mu omogući pristup novcu, strahujući za imidž Švicarske kao utočišta za osramoćene diktatore, i uvela tzv. Duvalierov zakon, po kojem se novac može vratiti u zemlje iz kojih je ukraden.

Vjeruje se da je Duvalier, koji je vjerojatno iznio iz zemlje stotine milijuna dolara, koje je u međuvremenu izgubio, sad pokušao izbjeći ovaj zakon i vratiti se u zemlju kako bi pokazao da ga tu kazneno ne gone. Njegovi odvjetnici su ustvrdili da želi pristup novcu u Švicarskoj samo da bi pomogao žrtvama potresa.

Ali optužbe protiv njega su ipak podignute i sada mu je zabranjen izlazak iz zemlje; nije jasno kako će se jedva postojeći pravni sustav u Haitiju uopće uhvatiti ukoštac sa slučajem ovako visokog ranga, ali je jasno da se ozloglašeni bivši 59-godišnji vladar preračunao kada je napustio svoje pariško utočište, konstatira Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: