Daily Telegraph
0

"Pogrešan čovjek na vlasti" u Južnoj Africi?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Daily Telegraph, u članku pod naslovom "Pogrešan čovjek na položaju", piše da je izbor Jacoba Zume za predsjednika Južnoafričke Republike "loša vijest" za najbogatiju afričku zemlju.

Pored toga što su mu politička i lična prošlost prilično kontroverzne i što njegova vesela fasada zabavljača krije određenu surovost (pokazanu prema navodnim doušnicima unutar partije ANC), Zuma nema nikakvu poznatu ekonomsku politiku, izuzev stava da siromašnima treba više pomoći, a ne zna ništa ni o zdravstvu ili obrazovanju, što i ne čudi s obzirom na to da nikada nije išao u školu.

Njegova jedina ideja o tome kako suzbiti zastrašujući kriminal u zemlji oslanja se na mlaku podršku ponovnom uvođenju smrtne kazne, primjećuje Daily Telegraph u subotu.

Ovaj populistički lider nema neizbježno neke pogrešne ideje, piše Telegraph – on skoro da uopće i nema ideje; kao Zulu tradicionalist, zalagat će se za konsenzus i jedinstvo, i ako dozvoli tehnokratima oko sebe da neometano obavljaju svoj posao, to bi još moglo da se ispostavi kao dobra i uspješna politika.