Svijet
0

Pogoršano stanje po civile u Afganistanu

FENA
Humanitarna situacija u Afganistanu se prošle godine pogoršala, a civili su stalno na meti samoubilačkih i zračnih napada, saopćili su utorak zvaničnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) sa sjedištem u Ženevi.

"Civili mnogo pate zbog pojačanih prijetnji njihovoj sigurnosti, velikog broja bombi postavljenih pored puta, samoubilačkih napada i bombardiranja iz zraka", izjavio je šef lokalnog MKCK-a Pierre Kraehenbuehl.

Američke trupe su greškom ubile sedam policajaca u zračnom napadu na istoku Afganistana nakon napada talibana, prenijela je agencija Reuters.

Oko 50.000 stranih vojnika, koje predvode Sjedinjene Američke Države i NATO, bori se u Afganistanu s talibanskim pobunjenicima i teroristima Al-Qaide.

"Do civila kojima je najviše potrebna pomoć najteže je doći", navodi se u Kraehenbuehlovom saopćenju i dodaje da je nasilje od 2006. godine u porastu na jugu i istoku zemlje, s tendencijom da se proširi na sjever i zapad.

U saopćenju se navodi da predstavnici MKCK-a redovno posjećuju ljude koje su uhapsili pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti i NATO, kojih ima 2.424, i da se s njima postupa humano.

Međunarodni komitet Crvenog križa 2007. godine obilježava dvadesetogodišnjicu prisustva u Afganistanu i povodom toga želi naglasiti da afganistanski narod mnogo pati zbog sukoba koji traje decenijama.