Izgovor za invaziju?
95

Pogledajte zajedničke vojne vježbe ruske i bjeloruske vojske koje izazivaju paniku na Zapadu

G. M.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Vojske Rusije i Bjelorusije započele su zajedničke vježbe u sklopu obuke borbene pripravnosti, uoči planiranih vježbi "Zajednički odgovor 2022" koje bi se trebale održati kasnije ovog mjeseca, objavilo je u srijedu rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objavilo video koji prikazuje tenkove, helikoptere i druga vojna vozila kako napreduju na snijegom prekrivenoj teritoriji.

Prema riječima dužnosnika, vježbe se odvijaju u tri odvojene baze u Bjelorusiji. Trenutna faza, poznata kao borbena kohezija, osmišljena je kako bi omogućila jedinicama vježbanje odbrambenih operacija, kao i tehnike i metode za borbu protiv ilegalnih oružanih grupa.

Uz pješačke jedinice, obuka uključuje i motorizirane i topničke timove. Rusko Ministarstvo odbrane opisalo je događaje kao "jedinice obiju zemalja koje vježbaju različite tehnike i metode ratovanja u pojedinačnim borbenim formacijama".

Vojnici su počeli pristizati u Bjelorusiju 18. januara u sklopu opsežne inspekcije zajedničkih snaga. Planirana obuka sastoji se od dvije faze. Trenutna faza usmjerena je na obrambene i zaštitne prakse, kao što je obrana vojnih objekata. Ova faza će trajati do 9. februara.

Drugi dio, koji će se održati od 10. do 20. februara, nazvan je "Zajednički odgovor 2022". Svrha ove faze je vježbanje ofanzivnih borbi i razvijanje taktike za odbijanje vanjske agresije, kao što je suzbijanje terorizma.

Vježbe dolaze u trenutku kada je Rusija optužena za postavljanje 100.000 vojnika na granicu s Ukrajinom. Američki State Department sugerirao je da bi vježbe mogle biti izgovor za invaziju.