Svijet
190

Pogledajte dramatičan snimak prisilne mobilizacije u Ukrajini

Klix.ba
Prema posljednjim izvještajima iz Ukrajine, kijevska vojska započela je prisilnu mobilizaciju muškaraca od 18 do 60 godina. Porodice svakodnevno primaju obavještenja dok mlade momke otimaju na ulicama, u vozovima i drugim sredstvima javnog prevoza i odvode ih na silu, piše Sott.net.

Mladiće na ulicama okruže naoružani kamioni ili vojnici i odvode ih u istočne dijelove zemlje. Veliki broj biznismena dobio je pismo u kojem se navodi kako ukrajinska armija planira povećati broj vojnika i u "cilju boljih rezultata" obavezuju sve vojno sposobne muškarce da se dođu do ministarstva i prijave se. Pozivaju se muškarci do 60 i žene do 50 godina.

No, vojska ne osigurava vojnicima osnovne potrebe poput hrane ili vode. Zbog toga je većina prisiljena da sama nabavlja hranu, a nerijetko to rade lovljenjem lisica, ježeva, žaba pa čak i zmija otrovnica.

Neki od njih su ostavljeni danim bez hrane i vode te4 su morali tražiti pomoć od pobunjenika koje su trebali ubiti te su rizikovali da budu kažnjeni kao izdajice, piše Sott.net.

Prema navodima ovog portala, "ovo je cijena koju narod Ukrajine plaća zbog đavolskog ugovora koji njegove psihopatske vođe načiniše sa SAD, Izraelom i kompanijom. "Sloboda i demokratija" u akciji! A, ovako izgleda fašizam."