Akcija se nastavlja
17

Pogledajte kako izgleda izvlačenje 11 tona plastičnog otpada iz Tihog okeana

B. R.
(Screenshot: The Ocean Cleanup)
(Screenshot: The Ocean Cleanup)
Iz Tihog okeana ranije ove sedmice su izvađene 11,3 tone plastike, što je najveća količina plastike koju je organizacija The Ocean Cleanup izvadila iz ovog okeana. Organizacija je objavila videosnimak čišćenja morske površine.

Za čišćenje mora se koristi brod namijenjen u tu svrhu te je najavljen nastavak čišćenja. Očekuje se da će iz mora biti izvađene još veće količine plastičnog otpada.

Organizaciju The Ocean Cleanup je osnovao nizozemski inovator Boyan Slat 2013., kada je imao 18 godina. Sjedište organizacije je u Roterdamu i okuplja 120 inžinjera, istraživača, naučnika i drugih koji su angažovani na uklanjanju plastike iz mora.

Napominju da je zagađenje okeana plastikom jedan od najvećih ekoloških problema koji ugrožava 700 morskih vrsta. Pozivajući se na istraživanje konsultantske kompanije Deloitte, naglašavaju da zagađenje mora plastikom uzrokuje štetu u iznosu od šest do 19 milijardi dolara godišnje.

Između ostalog, to ima negativne posljedice po turizam, ribarstvo i akvakulturu. Upozoravaju da onečišćenje mora plastikom kroz lanac ishrane negativno utječe i na zdravlje ljudi. Partneri organizacije The Ocean Cleanup su neke od svjetskih kompanija, kao i Vlada Nizozemske.