|

Pogledajte kako izgleda impozantna Ukbetova džamija u Tunisu

Pogledajte kako izgleda impozantna Ukbetova džamija u Tunisu
36
A
Anadolija
27.12.2014. u 10:15
20
komentara
36

dijeljenja
1/6 Foto: Anadolija
2/6 Foto: Anadolija
3/6 Foto: Anadolija
4/6 Foto: Anadolija
5/6 Foto: Anadolija
6/6 Foto: Anadolija
Velika ili Ukbetova džamija u kulturnoj prijestolnici Tunisa, Kairuanu blizu trinaest i po vijekova predstavlja jedno od najvrednijih muslimanskih bogomolja, a poznata je i po tome što se sa njenog minareta čuo prvi ezan, poziv muslimanima na molitvu, u Africi.
Grad Kairuan i Ukbetovu džamiju je 671. godine podigao arapski (omejadski) general i izaslanik Ukbe bin Nafi, a džamija je današnji izgled dobila u IX vijeku.

Ime grada Kairuana u slobodnom prijevodu znači odmaralište, a ubrzo je stekao slavu i postao atrakcija brojnim posjetiocima iz cijelog svijeta, što je i danas. Nalazi se na obali Sredozemnog mora između prijestolnice Tunisa i grada Susa.

Stara jezgra grada, u kojoj se nalazi i Ukbetova džamija, se od 1988. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine u Africi. Organizacija islamske saradnje (OIC) je 2009. godine Kairuan proglasila "Prijestolnicom islamske kulture“.

Ukbetovu džamiju krasi 35 metara visok i jedan od najljepših minareta u svijetu, kao i 365 stupova iz VII i kaligrafskih ukrasa nastalih u periodu Osmanskog carstva u XVI stoljeću.

Alem minareta Ukbetove džamije se čuva u staklenoj posudi, a u gradu se ne gradi niti jedan objekat viši od minareta.

 
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...