Svijet
0

Pogled Sunday Timesa na 2008. - "U nepoznato"

FENA
Mnogi londonski listovi osvrću se na 2007. godinu i iznose prognoze za nastupajuću 2008. Većina tabloida zaključuje da 2007. nije bila sjajna godina - bila je to za Britaniju godina poplava, epidemije slinavke, sportskog neuspjeha, a za svijet - ratova i prirodnih katastrofa.

Sunday Times je svoj pogled na nastupajuću godinu naslovio sa "U nepoznato". Svijet je uoči 2008. na klackalici između događaja koji se kreću u veoma lošem pravcu i onih koji daju razloga za optimizam, piše ovaj list u svome uredničkom komentaru.

Buduća stabilnost Pakistana je od velikog značaja za stabilnost svijeta; ako bi ta zemlja pala u ruke islamista, posljedice bi bile "kataklizmične".

S druge strane, Irak, koji se početkom 2007. činio beznadežnim, sada je na putu oporavka zahvaljujući uspjehu američke sigurnosne operacije, smatra Times, i ako nastavi u tome pravcu, do kraja iduće godine bi to mogla biti obnovljena zemlja. U suprtonome prijeti opasnost da se Irak još dugo ne izvuče iz haosa.

Iduće godine Amerikanci će dobiti novog predsjednika, što je prilika za novi diplomatski i ekološki start.

U najboljem slučaju, 2008. bit će godina ekonomskih izazova, naročito za premijera Gordona Browna, koji ima zadatak da spriječi recesiju ili izgubi položaj.

The Observer na naslovnoj stranici prenosi upozorenje Gordona Browna da se svijet treba pripremiti za "ekonomski burnu 2008."

List konstatira da će ekonomija biti glavno političko bojno polje i da je premijer Brown - koji je kao ministar finansija u Blairovoj vladi uspješno izbjegao recesiju, usprkos globanim krizama, kao što su krah azijskih berzi i rast cijena nafte - sposoban održati stabilnost britanske privrede, uz neophodno "stezanje kaiša".

Antisocijalno ponašanje i imigracija su dva problema koja najviše brinu Britance, sudeći po nalazima ankete koje objavljuje Sunday Times.

Terorizam i zaduženost slijede, a prevladava mišljenje da će život u Britaniji biti sve teži.

Čak 60 posto ispitanih smatra da su uvjeti života u Britaniji gori nego prije pet godina, a da će za narednih pet godina biti još gori. Čak 44 posto Britanaca bi emigriralo u drugu zemlju kada bi imalo izbor.

Istovremeno je primjetan porast patriotizma - tri četvrtine ispitanih kažu da su ponosni što su Britanci.

Usprkos izraženom pesimizmu kad je riječ o stanju zemlje, primjetan je optimizam na ličnom planu - većina vjeruje da će se njihovi životni uvjeti popraviti.