Svijet
0

Poginuo vodeći aktivista islamskog džihada

FENA
Vodeći aktivista vojnog krila radikalnog pokreta Islamski džihad i još šestoro ljudi je poginulo, a oko 40 je ranjeno sinoć u snažnoj eksploziji u izbjegličkom logoru Buredž, u centralnom dijelu pojasa Gaze.

Očevici su rekli da je trospratna kuća Ajmana Atalaha Fajeda sasvim srušena i da je još šest obližnjih zgrada takođe jako oštećeno. Među žrtvama su Fajedova žena, mali sin i ćerka, kao i još trojica ekstremista, a devetoro ranjenih je kritičnom stanju, rečeno je u hitnoj pomoći.

Islamski džihad je rekao da je srušena kuća bila meta izraelskog vazdušnog napada, što je izraelske armija demantovala. Policija Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze, saopštila je da uzrok eskplozije nije jasan.

Sudeći prema izjavama očevidaca, moguće je da je gađana kuća služila kao stovarište oružja, s obzirom da je lokalno stanovništvo vidjelo dijelove nečega što je ličilo na rakete "kasam" na mjestu eksplozije.

Fajed je bio član vojnog krila Islamskog džihada i organizacija je potvrdila da je on poginuo, zaprjetivši osvetom protiv Izraela. Mi ćemo odgovoriti na taj cionistički masakr - udarićemo svuda na naprijatelja, izjavio je portparol organizacije Abu Ahmed.

Jedan od lidera Islamskog džihada Kaled al Bač je takođe optužio Izrael za eksploziju i povezao je sa eksplozijom automobila bombe u Damasku u utorak, u kojoj je ubijen glavni komandir libanskog Hezbolaha Imad Mugnije.

"Eskalacija koju je izazvao Izrael neće donijeti bezbjednost naseljenicima, neće donijeti bezbjednost cionistima nigdje," kazao je Bač agenciji Rojters, najavivši više otpora i džihada.