Svijet
0

Poginuo pilot Red Arrowsa u Velikoj Britaniji

FENA
Red Arrow (Foto: AP)
Red Arrow (Foto: AP)
Samo par mjeseci nakon fatalne nesreće u kojoj je poginuo pilot britanskih Red Arrowsa (Crvenih strijela), u utorak se dogodila nova tragedija u njihovoj eskadrili.

Poručnik Sean Cunningham poginuo je sjedeći u kokpitu aviona, koji čak nije ni bio u zraku, prenosi Daily Mail. Iz zasad neutvrđenog razloga, došlo je do izbacivanja njegovog sjedala iz kokpita, dok je on sjedio u njemu.

Cunningham je izbačen preko 60 metara u zrak i pao je na tlo jer se nije otvorio padobran, koji bi mu u normalnim okolnostima trebao spasiti život. Hitna pomoć stigla je na mjesto nesreće vrlo brzo, a 35-godišnji pilot izgubio je bitku za život nedugo nakon što je helikopterom prebačen u bolnicu.

Royal Air Force (RAF) utorak je nazvao „crnim danom za Crvene strijele“.

Ove godine, još u augustu, poginuo je tokom akrobatskog leta eskadrile i 33-godišnji pilot Jon Egging pa je ova nova tragedija tim veća za čitav tim i RAF.

Prošle godine RAF je prizemljio čitavu flotu od 126 Hawk T-1 mlaznjaka, koje koriste Crvene strijele za svoje akrobacije. Razlog je bio kvar na sistemu za izbacivanje iz aviona.

"Ako sistem za izbacivanje radi normalno, čak i ako je avion na tlu, pilot bi trebao ostati živ.", rekao je za Daily Mail izvor iz RAF-a.

Za tragično poginulog Cunninghama biti dio Crvenih strijela, kako je sam priznao, bilo je ostvarenje dječačkog sna.