Svijet
0

Poginuo meksički ministar unutrašnjih poslova Francisco Blake

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Meksički ministar unutrašnjih poslova Francisco Blake poginuo je danas kada se srušio njegov helikopter južno od Mexico Cityja, što predstavlja veliki udarac za vladu i njenu borbu protiv moćnih narko kartela.

Televizija je prikazala snimak na kome se vide ostaci helikoptera na brdu južno od meksičke prijestolnice, a vlada je potvrdila da su Blake i svi ostali u helikopteru poginuli. Vlada nije navela uzrok nesreće.

U Mexicu vladaju nasilje i brutalni sukobi protiv narko kartela u kojima je za posljedih pet godina poginulo ili ubijeno 45.000 ljudi , a Blake je bio ključni član tima bezbjednosti meksičkog predsjednika Felipea Kalderona.

On je drugi ministar unutrašnjih poslova za mandata Kalderona koji je poginuo u avionskoj nesreći.

Ministar unutrašnjih poslova Juan Camilo Mourinho i još nekoliko drugih zvaničnika poginulo je 4. novembra 2008. godine kada se njihov mali avion srušio u blizini glavnog bulevara u Mexico Cityju u vrijeme najveće gužve.

Istragom je utvrđeno da je Mourinhov avion letio preblizu mnogo većem avionu koji je bio ispred njega kada je trebalo da sleti na aerodrom.

Blake je preuzeo dužnost u julu 2010. godine i on je četvrti ministar unutrašnjih poslova za mandata Kalderona.