Nesreća na planini
17

Poginuo francuski general koji je nadgledao restauraciju Notre Damea, služio i u BiH

B. R.
Jean-Louis Georgelin, general Vojske Francuske koji je nadgledao restauraciju Notre Damea (Foto: EPA-EFE)
Jean-Louis Georgelin, general Vojske Francuske koji je nadgledao restauraciju Notre Damea (Foto: EPA-EFE)
Poginuo je general Vojske Francuske Jean-Louis Georgelin kojeg je predsjednik ove države Emmanuel Macron zadužio da nadgleda restauraciju pariske katedrale Notre Dame.

Planinska žandarmerija je tijelo ovog 74-godišnjaka pronašla na Pirinejima, a nakon što se 18. augusta nije vratio u planinsko sklonište.

Pretpostavlja se da je pao dok je pješačio na planini Valier, u blizini prevoja Faustin koji je na jugozapadu Francuske. Prevoj se nalazi na 2.650 metara nadmorske visine. U uredu javnog tužitelja u Foixu jučer su potvrdili da je tijelo identificirano i da se uzrok smrti tretira kao nesretan slučaj.

Predsjednik Macron je preko društvene mreže X (nekadašnji Twitter) poručio da je Francuska smrću generala Georgelina izgubila velikog vojnika te je podsjetio da je bio angažovan na restauraciji Notre Damea.

Diplomirao je na francuskoj elitnoj Vojnoj akademiji Saint-Cyr. Prvo je bio pješadinac, zatim padobranac, a onda ponovo pješadinac. Obučavao je i američke vojnike, a služio je u Alžiru, Libanu i Bosni i Hercegovini. Nadgledao je francuske vojne operacije u Obali Slonovače i Afganistanu. Georgelin je bio načelnik vojnog štaba i specijalni savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Kao religiozna osoba predložen je da preuzme odgovornost za restauraciju Notre Damea koji je 2019. oštećen usljed velikog požara. Macron je tada obećao da će katedrala biti restaurirana za pet godina, što su mnogi smatrali previše optimističnim.

"Nije nenormalno izabrati katolika za takvu misiju. Moja uloga je da katedralu vratim katoličkoj vjeri, u najboljem mogućem stanju", svojevremeno je izjavio Georgelin.

Prema njegovim riječima, ljudi svih uvjerenja su plakali kada su vidjeli da gori pariska znamenitost. Navodno mu je slogan restauracije bio: "Napredak bez odlaganja".

Nadležni su ga 2019. ukorili nakon što je glavnom arhitekti restauracije Philippeu Villeneuveu tokom rasprave oko toga kako restaurirati toranj katedrale kazao da "začepi usta". Ministar kulture Franck Riester je ovo nazvao "neprihvatljivim". Georgelin je negirao da se desila svađa, već da je samo bilo "uzajamnog poštovanja", piše list Guardian.