Obala Slonovače
0

Poginulo 19, povrijeđeno više od 130 navijača

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U stampedu navijača koji se juče dogodio na stadionu u Abidžanu tokom kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine poginulo je najmanje 19, a povrijeđena su 132 lica, izjavio je danas ministar za sport i omladinu Obale Slonovače Dagobert Danzio.

Medicinski izvor rekao je da je neposredno po početku meča između Obale Slonovače i Malavija više stotina navijača sa kupljenim ulaznicama pokušalo da uđe na stadion "Hufe-Boni" u najvećem gradu na Obali Slonovače.

Policija je saopštila da je suzavac ispaljen kako bi smirila masu koja je željela da vidi fudbalske zvijezde koje igraju u vodećim evropskim klubovima nakon čega se urušio jedan od zidova stadiona što je i izazvalo ljudski stampedo.

Ministar unutrašnjih poslova Obale Slonovače Dezire Tago rekao je da je panika nastala pred sami početak meča kojem je prisustvovao i predsjednik Loren Gbagbo.

"Veliki broj navijača došao je na stadion. Stampedo je nastao, jer je meč trebao da počne i svi su željeli da uđu", rekao je ministar Tago, ističući da je vlada "osuđuje" incident i da je započeta istraga o uzroku nesreće.

Nedavno obnovljeni stadion zvanično može da primi 35 000 navijača ali je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, jer su ljudi željeli da vide fudbalske zvijezde kao što su Didier Drogba  i Salomon  Kalu  iz engleskog "Chelseaja", te Kolo Touré i Emmanuel Eboué  iz "Arsenala".