Rusija
0

Poginuli u eksploziji bombe iz Drugog svjetskog rata

SRNA
Kalanjingrad
Kalanjingrad
Dvoje Rusa starosti 16 i 29 godina poginulo je u eksploziji bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata u šumi u blizini Kalinjingrada, saopštili su zvaničnici.

Dvoje mlađih Rusa poginulo je kada su nagazili na zaostalu bombu iz Drugog svjetskog rata i tako je aktivirali.

"Njihova tijela sa višestrukim povredama pronađena su u šumi", rekla je Marijana Andrjušina iz Odbora za kriminalne istrage, a prenosi Itar-Tas.

U okolini ruskih gradova gdje su vođene žestoke bitke tokom Drugog svjetskog rata nerijetko se može pronaći zaostala municija.

U maju su povrijeđena dvojica željezničara, od kojih jedan teže, kada je mina eksplodirala u blizine pruge na sjeverozapadu zemlje. U junu prošle godine ruske vlasti su pronašle potonuli njemački brod u Baltičkom moru, u kojem je pronađeno više od 10.000 komada municije korišćene za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kalinjingrad je ruska enklava koja se nalazi između Litvanije i Poljske i ima tijesne ekonomske veze sa Evropom. Nekada je bio dio Istočne Pruske, kada je bio poznat kao Kenigzberg. Taj region je često bio izložen bombardovanju tokom Drugog svjetskog rata, podsjeća Frans pres.

Crvena armija je Kalinjingrad zauzela po povlačenju nacističkih snaga u aprilu 1945. godine i pri tom protjerala sve preživjele Nijemce i naselila region Rusim.