Svijet
0

Pogibija brazilskih fudbalera: Kobna odluka pilota da leti bez dovoljno goriva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Do pada aviona u kojem je poginula 71 osoba, među kojima i gotovo cijeli fudbalski tim Chapecoense iz Brazila, doveo je niz ljudskih grešaka, zaključila je kolumbijska Agencija za civilnu avijaciju.

Prema rezultatima istrage, plan leta za koji je bila zadužena bolivijska charter kompanija LaMia, nije bio u skladu sa međunarodnim standardima. Kobna je bila greška, odnosno odluka da avion uzleti sa nedovoljnom količinom goriva i preleti cijeli put bez stajanja da dopuni rezervoar.

Freddy Bonilla, sekretar avijacijske sigurnosti iz Kolumbije, kazao je kako ni kompanija ni bolivijski zvaničnici nisu trebali dozvoliti uzlijetanje pod takvim okolnostima. Zaključci su doneseni na osnovu podataka iz crne kutije i drugih dokaza.

Ranije je također zaključeno kako je nedostatak goriva uzrokovao pad aviona 28. novembra u kojem su, osim fudbalera, poginuli i novinari i klupski zvaničnici na putu na finalnu utakmicu južnoameričkog prvenstva u Medellinu u Kolumbiji.

Tokom leta koji je trajao 4 sata i 20 minuta, kontrolori su prednost dali drugom avionu koji je također prijavio nedostatak goriva, a posada ovog aviona je čekala predugo da prijavi problem.

Crna kutija pokazala je kako su pilot i kopilot u nekoliko navrata spominjali punjenje rezervoara u gradu Leticia, ali na kraju to nisu učinili. Šest minuta prije pada, motori su se isključili, zbog čega je pilot htio prinudno sletjeti.

Nije bilo dokaza o mogućoj sabotaži ili mehaničkog kvara, piše Independent.