{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poettering: Bez reformi institucija niko osim Hrvatske ne može u EU

F
22.6.2007. u 11:00
0
0
Poettering: Bez reformi institucija niko osim Hrvatske ne može u EU
0
Poettering: Bez reformi institucija niko osim Hrvatske ne može u EU
Hans-Gert Pottering
Predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering rekao je u četvrtak navečer u svom govoru evropskim čelnicima koji su se okupili na samitu u Bruxellesu da bez reformi evropskih institucija nijedna zemlja "osim Hrvatske" ne može ući u EU-u.
"U ime Evropskog parlamenta kategorički tvrdim: bez reformi kakve su predviđene ustavnim ugovorom, s našim pristankom neće biti nijedne nove članice Evropske unije, osim Hrvatske. Oni koji bi pokušali spriječiti reforme snosili bi tešku političku i moralnu odogovrnost", rekao je Poettering.

Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije započeli su u četvrtak kasno popodne ključni samit na kojem će pokušati dogovoriti obrise novog ugovora koji bi zamijenio propali evropski ustav.

Novi ugovor bi, prema prijedlogu njemačkog predsjedništva, s kojim se slaže većina zemalja članica, trebao preuzeti najvažnije dijelove ustava, koji je propao na referendumima u Francuskoj i Holandiji. Jedna od izmjena je da se novi dokument sigurno neće zvati ustav nego ugovor.

Novi ugovor trebao bi omogućiti lakše funkcioniranje proširene Unije i otkloniti institucionalne prepreke za daljnje proširenje. U njemu bi se zadržale inovacije iz propalog ustava, između ostaloga, uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipogodišnjim mandatom, uvođenjem funkcije ministra vanjskih poslova, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

"Tačno je da su brojni građani zabrinuti zbog proširenja na 12 novih zemalja članica tokom nekoliko godina, da su oni osjetili da taj proces ide vrlo brzo, odnosno u nekim slučajevima, suviše brzo. Ali takđer znamo da stabilnost i prosperitetet u Evropi ovise o činjenici da Unija i ubuduće može ponuditi perspektivu proširenja svojim evropskim susjedima, ako su ispunjeni uvjeti", istaknuo je Poettering, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: